Alles over diabetes

Conventie

Weet je:

1. Wat de diabetesconventie is?
2. Wat de voorwaarden zijn voor jaarlijkse hernieuwing?

Conventie
= overeenkomst met RIZIV.

Insuline
= hormoon gemaakt door de alvleesklier.

A1c
= een test in welke mate hemoglobine versuikerd is. Het geeft een idee van je diabetesregulatie over de laatste 2 maanden.

Diabetesconventie

betekent dat er een overeenkomst is tussen je ziekenhuis en je ziekteverzekering. De bedoeling van de diabetesconventie is je te begeleiden naar zelfcontrole en zelfregulatie. Om dit te bereiken zal het ziekenhuis jou voorzien van testmateriaal, dieetadvies en begeleiding door een diabetesverpleegkundige.

Niet iedere persoon met diabetes komt hiervoor in aanmerking! Je arts weet of jij hier recht op hebt. Je dient minstens 2 x per dag insuline te spuiten. Jaarlijks dient de aanvraag tot diabetesconventie te worden hernieuwd.

Voorwaarde tot een hernieuwde toelating is een goede kwalitatieve zorg. Jaarlijks dienen ogen, hart- en bloedvaten, nieren en voeten te worden onderzocht. Er gebeurt eveneens een bloedafname (A1c, vetten en nierfunctie). Een bezoek aan diŽtiste, conventieverpleegkundige en verantwoordelijk arts voor de conventie is minstens 1 maal per jaar verplicht. Een overleg tussen je huisarts en diabetesspecialist is verplicht.

Kinderconventie

Alle kinderen met diabetes onder de 18 jaar hebben recht op conventie in een erkend diabeteskindercentrum. Naast gratis testmateriaal, dieetadvies en begeleiding door een diabetesverpleegkundige en gespecialiseerde kinderpsycholoog of psychiater, worden door het diabetesteam ook bezoeken afgelegd in de leefomgeving van het kind.

Deze conventie moet telkens na 5 jaar vernieuwd worden tot de dag vůůr de 18de verjaardag.

Geef ons feedbackgeneric image
FreeStyle Privacy verklaring

Uw privacy is belangrijk voor ons. We hebben onze Privacyverklaring bijgewerkt volgens de nieuwe EU GDPR/AVG-richtlijnen (Algemene Verordering Gegevensbescherming). Bekijk het Privacybeleid hier.

Ok