Alles over diabetes

Insuline

Weet je:

1. Waarom je insuline nodig hebt?
2. Welke (soorten) insuline je gebruikt?
3. Wat de werking is van de insuline die jij toedient?
4. Wat het beste tijdstip is voor je insuline-inspuiting?
5. Wat de goede inspuitplaatsen zijn?
6. Waar je best je insuline bewaart?

Insuline
= hormoon gemaakt
door de pancreas.

Pancreas
= alvleesklier.

Ŗ-cellen (uitspreken
als bŤtacellen)
= cellen van de pancreas,
in de eilandjes van Langerhans,
die insuline aanmaken.

Penfill
= penvulling.

Cartridge
= penvulling.

Eenheden (E)
= eenheid of eenheden.
100 E insuline
= 1 mL insuline.

Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt door een onderdeel van de pancreas (Ŗ-cellen in de eilandjes van Langerhans). De pancreas of alvleesklier ligt vlak achter de maag.

Insuline zorgt ervoor dat suikers uit het bloed door onze organen kunnen worden opgenomen. Insuline is de sleutel die de deur opent om glucose vanuit het bloed in de organen binnen te laten. Als je diabetes hebt, maakt je pancreas onvoldoende bruikbare insuline en daardoor stapelen suikers zich op in het bloed.

FreeSyle FreeSyle
Je lichaam moet het hormoon insuline dan op een andere manier krijgen. Insuline kan niet via pillen ingenomen worden, daar het vernietigd wordt door maagsappen. Daarom zal je de sleutels, insuline, regelmatig moeten inspuiten. Dit gebeurt meestal met een pensysteem.

Soms wordt een insulinepomp gebruikt. De wijze waarop insuline dan toegediend wordt, lijkt het meest op de natuurlijke afgifte van insuline door de alvleesklier. De pomp is een klein toestel waarmee insulinetoediening kan geprogrammeerd worden. Het is gevuld met snelwerkende insuline, en verbonden met de huid via een infusieset. Een insulinepomp is aangewezen bij zwangerschapswens, zwangerschap en onvoldoende diabetescontrole ondanks maximale inspanningen. Dit apparaat is dag en nacht aan je lichaam gekoppeld. Een zeer nauwkeurige opvolging van de werking van dit toestel en je bloedglucosewaarden is vereist.

FreeSyle

Insuline kan je halen bij de apotheker op artsenvoorschrift en wordt volledig terugbetaald. Het wordt geleverd in penvullingen (penfills, cartridges) van 3 mL = 300 eenheden (E), of in flacons van 10 mL = 1000 eenheden (E).

Insuline wordt best bewaard in de koelkast.

Let op: insuline mag niet bevriezen! De penfill (cartridge) of flacon die in gebruik is, kan wel bij kamertemperatuur worden bewaard.
Insuline in een aangeprikte facon, of penfill blijft ongeveer 6 weken goed.
Insuline is beperkt houdbaar. Dit kan je zien aan de vervaldatum op de verpakking.

Geef ons feedbackgeneric image
FreeStyle Privacy verklaring

Uw privacy is belangrijk voor ons. We hebben onze Privacyverklaring bijgewerkt volgens de nieuwe EU GDPR/AVG-richtlijnen (Algemene Verordering Gegevensbescherming). Bekijk het Privacybeleid hier.

Ok