Alles over diabetes

Maatschappelijke informatie

Hypoglykemie
= te lage bloedsuiker.

CARA
= Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassingen, een afdeling van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Voor inlichtingen: 02 244 15 50 of www.bivv.be

Beroepskeuze:

Op enkele uitzonderingen na, zijn alle jobs toegankelijk voor personen met diabetes. Bij beroepen waar een eventuele hypoglykemie extra risico betekent, voor jezelf en je omgeving, zijn er beperkingen. Enkele beroepen zijn niet toegankelijk voor personen met diabetes bv. beroepsmilitair, piloot, treinbestuurder. Andere specifieke functies bv. brandweerman, politieagent... zijn moeilijk toegankelijk. De arbeidsgeneesheer evalueert of je geschikt bent voor dit beroep.

Verzekeringen:

Soms worden hogere premies gevraagd en sommige maatschappijen weigeren je te verzekeren. Info hieromtrent kan je krijgen bij de Diabetes Infolijn van de Vlaamse Diabetes Vereniging.

VDV:

De Vlaamse Diabetes Vereniging verdedigt de maatschappelijke en financiŽle belangen van haar leden. Ze verkoopt materiaal (o.a. naalden en glucosemeters) aan verminderde prijzen. Om de twee maanden verschijnt Diabetes-Info. In dit tijdschrift vind je veel informatie over nieuwe behandelingsmethoden, recepten ...

VDV organiseert ook informatievergaderingen in verschillende regio's.

Er is een gratis infolijn, de Diabetes infolijn, dagelijks van 9.00 u tot 17.00 u

Tel: 0800 963 33 - Je bent er welkom voor alle vragen!!!

Website: www.diabetes-vdv.be
E-mail: vdv@diabetes-vdv.be

Als onafhankelijke vereniging streeft de Diabetes Liga naar de beste zorg en omkadering voor iedereen die met diabetes geconfronteerd wordt. Diabetes is een chronische aandoening die steeds prominenter aanwezig is in onze maatschappij. Er is meer dan ooit nood aan een breed gedragen organisatie die diabetes hardnekkig op de agenda blijft zetten en zorgt dat er op alle niveaus over diabetes gepraat wordt.

Website: www.diabetes.be
E-mail: liga@diabetes.be

Rijbewijs:

Een aangepast rijbewijs is wettelijk verplicht als je diabetes hebt. De huidige richtlijnen van de Belgische wetgeving vind je op de website van de Vlaamse Diabetes Vereniging: www.diabetes-vdv.be

Er zijn 2 soorten rijbewijzen: groep 1 en groep 2

Groep 1: gewoon vervoer, cat. A3, A, B, B+E

a. Behandeling met dieet en/of metformine:
Je huisarts kan je een rijgeschiktheidsattest bezorgen.

b. Behandeling met bloedsuikerverlagende pillen en/of insuline
Enkel de diabetesspecialist mag het attest bezorgen.

Voor groep 1 (gewoon vervoer) zijn alle personen met diabetes geschikt, behalve enkele uitzonderingen (zoals personen met belangrijke oogletsels, voetletsels, ernstige hypoglykemies).

De geldigheidsduur van je rijbewijs wordt bepaald door de leeftijd:

  • max. 5 jaar als je jonger bent dan 50 jaar,
  • max. 3 jaar als je 50 bent of ouder.

Groep 2: Rijbewijs voor professioneel of bezoldigd vervoer bv. vrachtwagenchauffeurs, personenvervoer (autobus).

Voor het bekomen of het verlengen van dit rijbewijs ben je verplicht je te laten onderzoeken door een oogarts, de behandelende diabetesspecialist en een keurend arts van de Sociaal Medische Rijksdienst, arbeidsgeneesheer of ťťn van de artsen aangeduid in het KB van 23 maart 1998 art. 44.
Personen met o.a. locomotorische aandoeningen dienen zich te wenden tot CARA. Daarna wordt er eventueel een attest afgeleverd.

Hoe praktisch? (zowel voor groep 1 als voor groep 2):

Je gaat met de vereiste attesten en 2 pasfotoís, naar de gemeentelijke diensten. Daar wordt je rijbewijs afgeleverd tegen een vergoeding.

Autoverzekering:

Informeer je verzekeringsmakelaar dat je diabetes hebt. Je doet dit schriftelijk door middel van een kopie van het rijgeschiktheidsattest of een recto-verso kopie van je aangepast rijbewijs. Indien je toch een ongeval zou veroorzaken door hypoglykemie, dan zal je maatschappij de schadevergoeding alleen uitbetalen als ze het risico kende.
De verzekeraar verzekert alleen gekende risicoís.

De premie voor personen met diabetes is dezelfde als deze voor personen zonder diabetes.

Geef ons feedbackgeneric image
FreeStyle Privacy verklaring

Uw privacy is belangrijk voor ons. We hebben onze Privacyverklaring bijgewerkt volgens de nieuwe EU GDPR/AVG-richtlijnen (Algemene Verordering Gegevensbescherming). Bekijk het Privacybeleid hier.

Ok