Alles over diabetes

Seksualiteit

Hypoglykemie
= te lage bloedsuiker.

Erectie
= stijve, gezwollen toestand van de penis.

Impotentie
= onvermogen tot geslachtelijke gemeenschap.

Libido
= lust.

Seksualiteit verdient extra aandacht.

Seks vraagt soms behoorlijk veel energie en kan je bloedsuiker doen dalen. Het is goed dat beide partners dit weten en iets binnen handbereik hebben om een eventuele hypoglykemie te behandelen.

Als je je slecht in jouw vel voelt, dan heeft dit enerzijds weerslag op je diabetes en anderzijds kan een slechte diabetesregeling je gevoelsleven beÔnvloeden. Maar geef niet onmiddellijk je diabetes de schuld. Iedere relatie kent zijn seksuele ups en downs, of je nu diabetes hebt of niet. Zijn er problemen: Praat erover!

Je arts en verpleegkundige zijn op de hoogte van dergelijke problemen en willen je zeker helpen en samen naar oplossingen zoeken.

Soms kan diabetes op langere termijn seksuele problemen veroorzaken.

Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen mannen erectie problemen hebben. Bij personen met diabetes en vergevorderde complicaties, zien we deze problemen soms op jongere leeftijd.

De oorzaak kan een slechte doorbloeding van de kleine bloedvaten van de penis en een gestoorde zenuwgeleiding zijn. Bijkomende psychische problemen (stress, faalangst) kunnen impotentieklachten versterken. Bespreek mogelijke oplossingen, medicatie en hulpmiddelen, met je verpleegkundige, arts, en uiteraard met je partner.

Vrouwen kunnen last hebben van libidoverlies (minder zin in vrijen) of een droge vagina bij het vrijen. Vaak kan een betere glykemieregeling dit gedeeltelijk oplossen. Ook hier geldt de gouden regel: het probleem bespreken en op zoek gaan naar professionele hulp.

Geef ons feedbackgeneric image
FreeStyle Privacy verklaring

Uw privacy is belangrijk voor ons. We hebben onze Privacyverklaring bijgewerkt volgens de nieuwe EU GDPR/AVG-richtlijnen (Algemene Verordering Gegevensbescherming). Bekijk het Privacybeleid hier.

Ok